1,12 miliarde Euro au intrat in Romania prin Programul Operational Regional 2014-2020

La Radauti, in perioada 14-15 februarie 2019, Regiunea de Nord-Est a fost gazda primei intalniri a Comitetului de Monitorizare al Programului Operational Regional 2014 – 2020  din anul acesta. Astfel, cei peste 80 de reprezentanti ai Comisiei Europene, ai Autoritatii de management pentru POR (AMPOR) din cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, ai Consiliilor pentru Dezvoltare Regionala, Agentiilor pentru Dezvoltare Regionala si ai altor organizatii relevante implicate in procesul de elaborare si implementare a politicii de dezvoltare regionala in Romania au  analizat stadiul implementarii POR 2014-2020 pe axe prioritare si tipuri de instrumente teritoriale si financiare.



Pana la finalul lunii decembrie 2018, au fost certificate de Comisia Europeana, cheltuieli in valoare de 1,12 miliarde Euro in cadrul celor 11 axe prioritare pentru care au fost lansate apeluri de proiecte, respectiv:  Axa 2 - IMM- uri, Axa 3 - Reducerea de CO2, Axa 4 - Dezvoltare urbana, Axa 5 - Patrimoniu cultural, Axa 6 - Drumuri judetene, Axa 7– Turism, Axa 8 – Sanatate, Axa 10 – Educatie, Axa 11 – Cadastru, Axa 12 - Asistenta Tehnica si Axa 15 - Initiativa pentru IMM-uri.
In acest context reprezentantii AM POR au multumit celor implicati in implementarea Programului pentru efortul deosebit in evitarea dezangajarii sumelor alocate prin POR.

In termeni pragmatici, 383 de IMM-uri au beneficiat de finantare prin POR, Axa 2, finalizand deja proiectele, 12.166 de gospodarii au o clasificare superioara privind consumul de energie, 11 obiective de patrimoniu cultural au fost restaurate, 420 de ambulante au fost livrate, iar de infrastructura medicala construita/ reabilitata/ modernizata/ extinsa/ dotata cu sprijinul POR, beneficiaza 737.281 persoane.

Un alt punct de pe Agenda de lucru, principalele caracteristici ale noului cadru pentru Politica de Coeziune 2021-2027 prezinta un mare interes. Concentrarea investitiilor va avea in vedere urmatoarele cinci obiective tematice: OP 1 - cercetare-dezvoltare-inovare IMM-uri, OP 2 - reducerea de CO2, OP 3 - mobilitate si conectivitate (transport, mobilitate urbana si TIC), OP 4 - Europa sociala (sanatate, educatie, social, ocuparea fortei de munca) si OP 5 - dezvoltare integrata si sustenabila pentru zonele urbane, rurale si initiative locale.



Este o bucurie sa fim gazda acestui eveniment, aici, in Bucovina si sa avem ocazia sa impartasim experienta implementarii POR in toate Regiunile, dar, mai ales, sa propunem si sa conturam solutii de imbunatatire. Anul 2018 a fost sub semnul unei presiuni uriase si al unor eforturi permanente, atat din partea Autoritatii de Management si Agentiilor pentru Dezvoltare Regionala, cat si din partea Comisiei Europene, pentru a evita dezangajarea sumelor alocate prin POR. S-a dovedit ca masurile propuse, dar si disponibilitatea noastra de a lucra ca o adevarata echipa nu au fost in zadar, iar riscul de dezangajare a fost depasit. Acum, insa, avem oportunitatea, as zice chiar obligatia,  de a fi mai anticipativi, mai intuitivi si mai pregatiti, atat pentru implementarea POR-ului in urmatorii ani, cat si pentru ceea ce ne va aduce perioada de programare 2021-2027.” a declarat Vasile Asandei, Director General ADR Nord-Est.

Vizita la trei obiective din patrimoniul cultural al judetului Suceava, puse in valoare prin proiecte Regio, respectiv:  Manastirea Putna, Cetatea de Scaun a Sucevei si Muzeul de Istorie incheie in data de 15 februarie a.c. reuniunea CM POR. 

Documente suport implementare beneficiari publici / privati

Intrebari privind aplicare OUG 64/2022