REGIO in Nord-Est: rezultate, impact, perspective 2027

Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est a organizat ieri, 21 decembrie 2023, la Rubik Hub în Piatra Neamț, Conferința Regională de închidere a Programului Operațional Regional 2014-2020: REGIO în Nord–Est: rezultate, impact, perspective 2027.

La eveniment au participat reprezentanți ai unităților administrativ teritoriale și instituțiilor publice locale, mediului universitar, unități de cult, firme de consultanță și antreprenori, toți beneficiari ai Programului, direct sau indirect, ce au implementat cu succes proiecte cu impact în Regiunea Nord-Est.

Conferința a oferit ocazia participanților de a obține cele mai recente informații cu privire la rezultatele investițiilor REGIO asupra Regiunii Nord-Est, dar și de a cunoaște detalii despre tranziția către finanțările aferente perioade 2021-2027. Momente pline de emoție au fost testimonialele inițiatorilor unor proiecte de succes ce au demonstrat cu cifre și imagini cum și-a pus amprenta POR 2014-2020 asupra comunităților locale. 

După un efort imens, reușim să folosim 100%, și chiar peste, din banii alocați prin acest Program, Regiunii Nord-Est. Acum, la sfârșit de an, vreau să ne bucurăm împreună că toți banii s-au transformat în proiecte cu impact, care au rezolvat niște probleme reale în regiunea noastră. Toată munca aceasta nu o puteam face decât împreună. Sigur, uneori a fost mai greu pentru noi, alteori mai greu pentru beneficiari, dar înțelegem și le mulțumim pentru efortul constant pe care l-au făcut, pentru munca susținută de ani de zile. Au fost numeroși oameni implicați și îi rog să învățăm din lucrurile care, poate, ne-au dat bătăi de cap și să se gândească foarte bine la proiectele pe care le vom face în viitor. Pentru că de investiții avem nevoie în continuare și avem nevoi reale pe care trebuie să le acoperim. Am toată încrederea că împreună vom reuși să facem din Regiunea Nord-Est un loc în care oricine își va dori să locuiască, să investească și să lucreze!”, a declarat Vasile Asandei, Director General ADR Nord-Est.

Programul Operațional Regional 2014-2020 în cifre:

  • 59 apeluri de proiecte
  • 2.833 cereri de finanțare au fost depuse și au fost semnate 1.237 contracte de finanțare
  • 1 miliard euro investiți
  • 700 întreprinderi sprijinite
  • 433.000 mp spații urbane deschise
  • 80 unități medicale modernizate
  • 32 obiective de patrimoniu restaurate
  • 520 km drumuri județene modernizate
  • 4000 elevi și studenți învață în condiții moderne
  • 1 milion de locuitori ai orașelor beneficiază direct de proiecte

Dincolo de aceste rezultate obținute de Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, în calitate de Organism pentru implementarea POR 2014-2020, investițiile finanțate din Regio, inițiate de unități administrativ-teritoriale, universități de stat, unităţi de cult, societăţi comerciale, entități de cercetare și transfer tehhnologic, au contribuit semnificativ la dezvoltarea socio-economică a Regiunii Nord-Est. Orașe mai verzi, mai prietenoase, drumuri modernizate, mai sigure, investiţiile în sănătate, educaţie şi în infrastructura socială, monumentele de patrimoniu restaurate, care şi-au recăpătat strălucirea, parcuri amenajate pentru relaxare și agrement, clădiri publice eficientizate energetic, locuri de muncă nou create în afacerile sprijinite sunt doar câteva dintre amprentele Regio asupra nivelului de trai al locuitorilor din Nord-Est.

Documente suport implementare beneficiari publici / privati

Intrebari privind aplicare OUG 64/2022