Studiu pentru evaluarea cererii si ofertei de servicii de transfer tehnologic in Regiunea Nord-Est

In perioada mai-iulie 2017, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord–Est, cu sprijinul Eastern Marketing Insights SRL, a realizat Studiul pentru evaluarea cererii si ofertei de servicii de transfer tehnologic in Regiunea Nord-Est.



Studiul a avut ca scop colectarea de date, esantionarea societatilor comerciale, analiza si interpretare rezultatelor, cu obiectivul de a evidentia tipurile de servicii de transfer tehnologic ce ar trebui dezvoltate la nivel regional pentru a raspunde cererii si capacitatii companiilor de a achizitiona astfel de servicii, precum si capacitatii entitatilor de transfer tehnologic de a intermedia valorizarea rezultatelor cercetarii si furnizarea de servicii de transfer tehnologic performante.

Principalele servicii de inovare si transfer tehnologic de care au nevoie companiile din regiunea Nord-Est sunt: sprijin pentru a recruta personal calificat tehnologic (”chiar si necalificat”, precizeaza unii respondenti) – 51,1%, finantarea inovarii – 48,1% si sprijin in afaceri – 48%.

Se remarca nevoi diferite in functie de domeniul de activitate al companiei. In general companiile din domeniile Turism si Textile si imbracaminte sunt interesate intr-o mica masura de serviciile suport mentionate in instrumentul de cercetare. La celalalt pol, companiile din sectorul Agro-alimentar sunt interesate de toate serviciile propuse. Companiile din domeniile biotehnologii TIC si Mediu, si cele care au peste 50 de angajati sunt interesate de toate serviciile din gama propusa si doar ”finantarea inovarii” este un serviciu solicitat sub media esantionului. Se estimeaza ca serviciile suport mentionate vor fi utilizate cu o frecventa de pana la 5 ori pe parcursul unui an (70,3% din esantion).

Cele mai multe universitati si institute de cercetare colaboreaza cu IMM-uri si exista chiar cazuri de buna practica. Totusi, aceste interactiuni genereaza o pondere mica din profitul sau cifra de afaceri a entitatilor care ofera servicii de transfer tehnologic si reprezinta, mai degraba, cazuri sporadice.  Entitatile de cercetare apreciaza interesul IMM-urilor pentru serviciile de cercetare-dezvoltare la un nivel mediu, considerand insa ca acest interes va creste. Gradul de implicare intr-un parteneriat in domeniul cercetarii, dezvoltarii tehnologice si inovarii depinde de domeniul de activitate al companiei si de cifra de afaceri. Cu cat creste marimea companiei, cu atat sansele ca aceasta sa fie implicate intr-un parteneriat in domeniul cercetarii este mai mare; companiile din sectoarele Agro-alimentar, Biotehnologii, IT&C si Mediu sunt cele care colaboreaza cel mai mult cu institutiile de cercetare.

Documentul complet poate fi descarcat de aici:
Studiu pentru evaluarea cererii si ofertei de servicii de transfer tehnologic in Regiunea Nord-Est

Documente suport implementare beneficiari publici / privati

Intrebari privind aplicare OUG 64/2022