Finalizare proiecte Regio la Manastirea Dragomirna

Se spune ca toamna este timpul recoltei, al adunarii roadelor. Cata bogatie spirituala a adunat Manastirea Dragomirna si care le sunt roadele trudei ultimilor ani, am putut vedea astazi, la conferinta de finalizare a proiectelor Regio de care acest lacas de cult a beneficiat.

Prin doua proiecte care au beneficiat de finantare nerambursabila de 3,8 milioane euro, au fost realizate investitii de natura sa redea stralucirea de altadata a acestui monument istoric si sa redea circuitului turistic un monument demn, stralucitor, in acord cu semnificatia lui istorica si culturala:

Prin primul proiect, fatadele Bisericii Pogorarea Sf. Duh, ce dateaza de la inceputul secolului al XVII-lea, au fost consolidate si restaurate, iar elementele din lemn au fost restaurate.

Un alt proiect a vizat restaurarea si consolidarea Bisericii „Sfintii Enoh, Ilie si Ioan Teologul” – Dragomirna Mica” si a presupus consolidarea structurii de rezistenta, restaurarea-conservarea fatadei, picturii si tencuieli interioare, dar si restaurarea iconostasului din lemn pictat, iar rezultatul este unul de exceptie.

Dincolo de incantarea celor peste 20.000 de turisti, care se estimeaza ca vor vizita anual Manastirea Dragomirna si de finalizarea proiectelor cu putin inainte de termenul estimat, ramane convingerea ca, in pofida nevoilor pe care le are Regiunea, nicicand aceste fonduri nu au fost mai atent, mai curat, mai cu folos si buna-credinta utilizate. Sincere felicitari Maicii Starete, intregii echipe a Manastirii, dar si consultantilor, proiectantilor, constructorilor si restauratorilor care au lucrat cu multa insufletire, la gandul ca acest loc va fi leagan de rugaciune pentru clerici si credinciosi, oaza de liniste si pansament pentru sufletul turistilor si monument semet de istorie si cultura in Regiunea Nord-Est.

Documente suport implementare beneficiari publici / privati

Intrebari privind aplicare OUG 64/2022